Geen kennis, geen capaciteit
Veel gemeentes hebben daar echter niet de kennis voor in huis of de capaciteit. Daarom huren ze veel consultants in.
De kosten hiervan verschillen per gemeente. De één huurt alleen voor een paar honderd euro een spreker in en de ander voor tonnen in euro's aan adviseurs. Zoals de Peelgemeenten. Zij geven zeker 500.000 euro uit aan adviseurs.
Weinig vertrouwen
Herman Kuijpers van de cliëntenraad van Bureau Jeugdzorg Brabant maakt zich zorgen. Hij heeft weinig vertrouwen in de gemeentes. "Ik zal het netjes houden, maar ze hebben er weinig verstand van."
Kuijpers vervolgt: "Je moet dit werk aan mensen overlaten die er echt verstand van hebben, zoals cliënten en mensen die ondersteuning geven. We zien dat er dure rapporten gemaakt moeten worden en veel externen ingeschakeld worden."
Grote complexe operatie
Rob Gilsing is onderzoeker bij het Verwey-Jonker instituut en heeft onderzoek gedaan naar de transitie van de jeugdzorg naar gemeentes. Hij zegt dat vooral de kleine gemeentes, zoals Alphen Chaam en Valkenswaard te weinig kennis en capaciteit in huis hebben.
"Je ziet dat ze daar minder gewend zijn aan grote complexe operaties zoals de transitie jeugdzorg, maar ook straks de participatiewet en de WMO-AWBZ en dat wordt voor die gemeente een hele klus."
Slechts één persoon
Sommige kleine gemeentes hebben voor alle decentralisatie maar één persoon in dienst en dat is niet veel. "Je moet je voorstellen dat straks na alle decentralisaties de helft van de gemeentelijke begroting naar het sociale domein gaat. Dan is één persoon die dat moet regelen niet erg veel", aldus Gilsing.
Tevens hoop ik dat die bewuste instanties tot ...besef en inkeer komen dat men niet zo met onze kinderen om horen te gaan, volgens berichten worden er vaker kinderen die UHP zijn mishandelt dan thuis.....
En dan de ouders die het zo emotioneel zwaar hebben, als mede ouder in de wetenschap hoe hard dit kan treffen in onze gemoederen en hoe zulke grote wonden dit kan achterlaten in een mensenleven, wonden die nauwelijks te genezen zijn....
In gedachten bij alle mensen met deze nare ervaringen, dit lied....
'Tien jaar geleden had ik een alcoholprobleem, ja. Maar daarvoor heb ik hulp gehad en nu is dat voorbij. Toch blijven ze dat maar aanhalen.'
20 mei, 2013 at 16:10 @pipo
De rol van jeugdzorg is weer opvallend. Er zouden zich tiental ‘hulpverleners ‘ bezig gehouden hebben met dit gezin. Uit ervaring weet ik dat bij negen van de tien gevallen vooral een team van pedagogen, psychologen en voogden alleen maar meer stress en schisma’s bij een ‘probleemgezin’ teweeg brengt. Ik heb binnen de jeugdzorg gewerkt en ben zelfs ontslagen omdat cliënten voor mij opkwamen, waardoor volgens leiding een onbalans was ontstaan binnen de team. De leiding wil dat de team één boodschap uitdraagt en protocollen volgt en dat doen ze ook. Als je anders erover denkt en als je zelf met oplossingen komt, mag je weg, ook al heb je een goede werkrelatie met de cliënten. Dat is jeugdzorg anno 2013. Ze zijn geen bruggenbouwers, ze zijn opgeleid om de opvoedingsrol van de overheid te vertegenwoordigen. Jarenlang heb ik bepleit voor inzet van ervaringsdeskundigen binnen de jeugdzorg. Iemand die in zijn/haar jeugd vergelijkbare situaties als de cliënten heeft meegemaakt en iemand die deze obstakels overwonnen heeft, kan ze beter helpen. Maar nee, ze nemen liever mensen aan die gestudeerd hebben en die braaf naar leiding en bureau jeugdzorg luisteren. Mensen vertellen wat ze moeten doen, daar krijgen ze een kick van. Als je niet meewerkt, kunnen ze altijd nog justitie inschakelen, daar krijgen ze nog een grotere kick van. Dan kunnen ze hun heldenverhalen neerzetten in de reportages, hun vrienden en familie vertellen hoe goed ze bezig zijn en elkaar schouderklopjes geven terwijl ze geen reet doen voor de jongeren.
Een van de doelstellingen van NWO is om gezinnen kapot te maken, zodat kinderen in de staatsinstellingen opgevoed zullen worden. Al aan het begin van de negentiende eeuw kende Nederland het meest dichte netwerk van particuliere heropvoedingsinstellingen ter wereld. Sinds de kinderwetten 1901 heeft overheid ook het recht om in te grijpen bij gezinnen. Ondertoezichtstelling is een feit sinds 1922. Dus de tentakels van huidige jeugdzorg hebben een lange voorgeschiedenis. Nederland loopt voorop. 1922. Dus de tentakels van huidige jeugdzorg hebben een lange voorgeschiedenis. Nederland loopt voorop
De pamfletten duiken op rond het kantoor van Bureau Jeugdzorg aan de Dynamostraat in Rotterdam-Zuid. De algemeen directeur, Rene Meuwissen, heeft tegenover de krant Metro bevestigd dat er pamfletten worden verspreid: "De tekst die er op staat kan in onze ogen absoluut niet door de beugel. Als we ze tegenkomen, verwijderen we de pamfletten direct."
De maker van de pamfletten dreigt in een volgend pamflet de naam van de 'Beul van Jeugdzorg' openbaar te maken. Jeugdzorg heeft geen flauw benul waar de bedreigingen vandaan zouden moeten komen. Meuwissen: "Omdat we niet weten uit welke hoek het komt is het lastig om aangifte te doen. Dat is tot op heden dan ook nog niet gebeurd."
In de jeugdzorg vindt twee tot vier keer vaker seksueel misbruik plaats dan in reguliere gezinnen. Dat geven jeugdigen zelf aan, en dat rapporteren ook de groepsleiders en andere werkers in het veld. Bij seksueel misbruik zijn vaak andere jongeren in de instelling of in het pleeggezin betrokken. Blijkbaar kan de huidige jeugdzorg de veiligheid van de kinderen lang niet altijd garanderen.
De jeugdzorg moet veranderen om de misbruikcijfers omlaag te brengen. De commissie-Samson zal in haar eindrapport maatregelen voorstellen. Intussen meent de heer Kamps, voorzitter van de koepelorganisatie Jeugdzorg Nederland, dat niet het misbruik zelf het probleem vormt maar de onderzoekers die dit misbruik rapporteren en daarmee de werkers in de jeugdzorg ’criminaliseren’. Grote woorden die getuigen van weinig gevoel voor wat zich op de werkvloer van de jeugdzorg afspeelt.
In de eerste reacties op ons onderzoek sprak de woordvoerder van Jeugdzorg Nederland nog van ’dramatische’ cijfers. Het interview van Kamps in deze krant laat zien hoe het management zich intussen heeft verschanst in de beleidstoren om van daaruit de boodschappers te bekogelen in plaats van te werken aan oplossingen van het probleem zelf.
Dat is een uitzichtloze strategie die de kloof tussen werkvloer en het management alleen maar zal vergroten. Kamps breekt geen lans voor de kinderen of de werkers in de jeugdzorg, maar voor zichzelf.
Rien van IJzendoorn, hoogleraar pedagogische wetenschappen Universiteit Leiden
En gaat het om verjaarde gevallen of vindt het misbruik nog steeds plaats? Kinderen werden onder verantwoordelijkheid van de overheid in jeugdinstellingen en bij pleegouders geplaatst. Was er wel genoeg controle op de hulpverleners? En waren zij wel goed gescreend?
In de eerste aflevering van Rondom 10 in 2011 vertellen slachtoffers hun verhaal en gaan ze in discussie met jeugdzorgmedewerkers, pleegouders en politici over hoe het misbruik heeft kunnen gebeuren en vooral hoe het in de toekomst moet worden voorkomen. En of het wel te voorkomen is. Is dat een realistische verwachting? Want is het misbruik van de kinderen een specifiek probleem van de jeugdzorg of is het een breed maatschappelijke kwestie?
Aan de discussie zal ook Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de onderzoekscommissie deelnemen. Lees hier haar oproep aan allochtone slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg om zich te melden. Tot nu toe heeft uit deze categorie zich nog niemand gemeld, terwijl Samson Geelings denkt dat wel tientallen en mogelijk honderden allochtonen in de jeugdzorg zijn misbruikt.
Rieke Samson-Geerlings doet met haar commissie onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Essentieel voor het onderzoek is de informatie van personen die misbruik van minderjarigen hebben meegemaakt of ervan weten. Daarvoor is het Meldpunt van de commissie-Samson in het leven geroepen. Dit meldpunt is te bereiken op het telefoonnummer 070-3765872. Daarnaast kunt u uw verhaal sturen naar meldpunt@comsamson.nl.
Overigens heeft, naast de commissie-Samson, ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onderzoek verricht naar kindermishandeling, waar ook seksueel misbruik onder valt. 27 gevallen van (bijna) fatale afloop werden onder het voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven bestudeerd. De Onderzoeksraad moest daaruit concluderen dat de overheid, die bij een melding wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor de fysieke veiligheid van het kind, deze verantwoordelijkheid onder de huidige omstandigheden niet kan waarmaken. De raad verwijt daarbij de professionals een afwachtende houding, maar ziet ook hun afhankelijkheid van de medewerking van de betrokken ouders. Het volledige rapport is te lezen op de site van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid.
Naast Rieke Samson-Geerlings zal ook NRC-redacteur Joep Dohmen aanschuiven om te discussiëren over misbruik in de jeugdzorg. Dohmen is op dit gebied vooral bekend van zijn berichtgeving over seksueel misbruik in de Katholieke kerk. Onder meer vanwege zijn boek Vrome zondaars werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2010. Het boek vertelt het verhaal van slachtoffers en daders, en biedt daarmee een analyse en een onthullend overzicht van de aard en de omvang van het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk.
Voor slachtoffers van onder meer seksueel misbruik en mishandeling bestaat tevens al meer dan 45 jaar psychologische hulpverlening van Stichting Korrelatie. Als onafhankelijke organisatie is Korrelatie voor iedereen beschikbaar voor hulpverlening en advies op het terrein van zorg en welzijn. De stichting helpt cliënten de regie weer in eigen hand te nemen bij het oplossen van hun problemen.
26 februari 2011 http://tvblik.nl/rondom-10/misbruik-i...
"Slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg, volwassenen inmiddels, hebben hun krachten gebundeld in hun poging de staat tot uitbetaling van een schadevergoeding te bewegen. Ruim 35 jaar na het verschijnen van een zogenoemd zwartboek over seksuele intimidatie door therapeuten. En 21 jaar na de veroordeling tot 6 jaar cel van de psychiater Theo Finkensieper, de exponent van machtsmisbruik door zorgverleners. Eveneens in 1990 pleitte de juriste Dorien Pessers al voor een onderzoek naar misbruik in de jeugdzorg, een wens die pas met de instelling van de commissie-Samson in vervulling is gegaan. Zo lang hebben slachtoffers van Finkensieper en andere verzorgers met hun verleden moeten worstelen."
Maak jouw eigen website met JouwWeb