Politie GB: 450 slachtoffers misbruik
Tv-presentator Jimmy Savile Reuters
 
donderdag 15 nov 2012, 14:06 
De politie van Londen heeft in het onderzoek naar seksueel misbruik in de nasleep van de omstreden tv-ster Jimmy Savile 450 mogelijke slachtoffers geregistreerd

In Operation Yewtree, zoals het onderzoek is genoemd, zijn ook aangiftes gedaan tegen anderen, maar gaat het merendeel over misbruik door Savile. In totaal liggen er nu zo'n 200 aangiftes.

Drie gebieden
Volgens een woordvoerder richt het onderzoek zich op drie gebieden: misbruik door Jimmy Savile, misbruik door Savile samen met anderen, en misbruik door anderen.

Vanmorgen werd in het graafschap Bedfordshire een circa 60-jarige man gearresteerd. De politie wilde alleen kwijt dat hij verdacht wordt van seksuele misdrijven. Hij is de vierde verdachte die is opgepakt.

Borgtocht
Eerder werden in de zaak-Savile de vroegere popster Gary Glitter, komiek Freddie Starr en oud-BBC-producer Wilfred De'Ath gearresteerd. Ze zijn allemaal op borgtocht vrijgelaten tot hun zaak in december voorkomt.

Jimmy Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Hij was een kleurrijke figuur in de Britse showbusiness. Saville presenteerde populaire BBC-programma's als Top of the Pops en het kinderprogramma Jim 'll fix it. Hij deed veel aan fondsenwerving voor goede doelen en had een koninklijke en een pauselijke onderscheiding.

Aantal slachtoffers pedofiele BBC-presentator nadert 300
door Servaas van der Laan 25 okt 2012
Jimmy Savile misbruikte honderden kinderen (printscreen YouTube)

Het schandaal rond de vorig jaar overleden BBC-presentator en -dj Jimmy Savile breidt zich uit. Volgens de Britse nieuwszender nadert het aantal door Savile misbruikte jongens en meisjes de driehonderd.

Vorige week maakte de Britse politie bekend dat Savile ervan wordt verdacht zeker tweehonderd kinderen te hebben misbruikt over een periode van veertig jaar.

Volgens de BBC stromen de meldingen binnen en zou het aantal inmiddels zijn opgelopen tot driehonderd.

Publiek geheim
Binnen de Britse omroep was het een publiek geheim dat de markante televisieman gesteld was op minderjarigen.

Scotland Yard onderzoekt of Savile hulp heeft gehad bij het organiseren en verdoezelen van het misbruik. Volgens bronnen heeft de politie enkele kopstukken op het oog die Savile zouden hebben geholpen.

Dokters
De Britse krant the Guardian schrijft donderdag dat het schandaal zich verder uitbreidt met drie artsen die bevriend waren met Savile.

Slachtoffers van de BBC-man zeggen ook door de artsen te zijn misbruikt. Het is mogelijk dat Savile zijn slachtoffers naar hen doorverwees.

Schok
Groot-Brittannië heeft geschokt gereageerd op het misbruikschandaal. Jimmy Savile was jarenlang een bekend gezicht op de Britse publieke zender.

BBC-directeur George Entwistle heeft excuses gemaakt en zegt er alles aan te doen de misstanden bij de zender aan te pakken.

vr 19 okt 2012, 15:04
'Mogelijk 200 slachtoffers in zaak-Savile'
LONDEN -  De Britse politie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het vermeende misbruik door onder anderen de inmiddels overleden BBC-ster Jimmy Savile. In de zaak zijn mogelijk maar liefst 200 jonge slachtoffers. De politie spreekt van een „onthutsend” aantal meldingen, meldden Britse media vrijdag.
 
Jimmy SavileJimmy Savile Foto: ap
Volgens de rechercheurs zijn nog levende mensen betrokken bij de zaak en is daarom formeel onderzoek nodig. Het politieonderzoek loopt niet tegen Savile zelf.
 
De zaak kwam aan het rollen door een documentaire van de commerciële tv-zender ITV, waarin vrouwen zeiden dat zij destijds als kind door de presentator en dj waren misbruikt.
 
De zaak heeft in Groot-Brittannië grote opschudding veroorzaakt. De excentrieke en flamboyante Savile was immens populair en geliefd, een man die als fondsenwerver tientallen miljoenen binnenhaalde voor goede doelen. De Britse koningin benoemde hem tot ridder.
 
vr 12 okt 2012, 20:54
Slachtoffers Britse tv-ster melden zich
LONDEN -  De Britse politie heeft contact met 40 potentiële slachtoffers van Jimmy Savile, de vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleden BBC-ster uit de jaren 60 tot 80 die zich op grote schaal zou hebben vergrepen aan vrouwen die destijds nog schoolmeisjes waren.
Jimmy Savile Foto: AP

De affaire rond Savile barstte vorige week los door een documentaire van de commerciële tv-zender ITV, waarin vrouwen zeiden dat zij destijds als kind door de presentator en dj waren misbruikt.

De zaak heeft in Groot-Brittannië grote opschudding veroorzaakt. De excentrieke en flamboyante Savile was immens populair en geliefd, een man die als fondsenwerver tientallen miljoenen binnenhaalde voor goede doelen. De Britse koningin benoemde hem tot ridder. Nu gaan er stemmen op om hem postuum de titel 'sir' af te pakken.

De BBC is in grote verlegenheid gebracht door de kwestie en zei vrijdag twee interne onderzoeken te beginnen naar de beschuldigingen dat Savile zijn beroemdheid gebruikte om kinderen seksueel te misbruiken.

Daarbij gaat het onder meer om de vraag waarom een onderzoek van BBC's programma Newsnight naar de vermeende wandaden van Savile uiteindelijk op de plank kwam.

Maak jouw eigen website met JouwWeb