Gepubliceerd: 21 maart 2013 17:04
Microsoft krijgt honderden verzoeken om data Nederlanders
De Nederlandse overheid heeft Microsoft in 2012 gevraagd om gegevens van 1438 personen. In geen van de gevallen werd inhoudelijke data zoals e-mails of foto's overhandigd. In ruim driekwart van de gevallen werd wel minder specifieke informatie gedeeld.

 Dat blijkt uit een nieuw rapport van Microsoft. Het is de eerste keer dat het bedrijf informatie rond overheidsverzoeken openbaar maakt. Onder meer Google doet dit al jaren.

In heel 2012 werd er ruim 70.000 keer bij Microsoft aangeklopt door nationale overheden. Daarbij werd gevraagd om de gegevens van 122.015 accounts.

In sommige gevallen geeft Microsoft bijvoorbeeld de inhoud van een e-mail of een foto die opgeslagen is op Skydrive. Dat gebeurt dan op basis van een gerechtelijk bevel. Deze informatie werd in slechts 2,2 procent van de gevallen verstrekt.

In 79,8 procent van alle verzoeken verstrekte Microsoft meer algemene informatie zoals locatiegegevens of het geslacht van een gebruiker. In totaal werd in 18 procent van de gevallen helemaal geen informatie gegeven.

Nederland
In Nederland vroeg de overheid 859 keer om informatie. Daarbij werden 1438 personen gespecificeerd. Microsoft gaf in 78,1 procent algemene informatie en in 0,0 procent van de verzoeken specifieke data.
 
Bij 21,9 procent van de verzoeken werd dus helemaal geen informatie overhandigd.
 
In de eerste helft van 2012 vroeg Nederland 59 keer om informatie bij Google. In 76 procent van de gevallen werd toen gehoor gegeven aan het verzoek.
 
Door: NU.nl/Colin van Hoek
do 20 dec 2012, 23:52
Facebook gaat geld vragen
AMSTERDAM - Facebook gaat geld vragen voor het versturen van berichten. Gebruikers die contact op willen nemen met iemand buiten hun vriendenkring, moeten daarvoor 1 dollar betalen. Facebook wil naar eigen zeggen het gebruik van ongewenste berichten terugdringen.
 
Voor Facebook-kenners: berichten die in het postvak 'anders' binnenkomen, maar in het postvak 'berichten' moeten komen, worden in de toekomst betaald.
 
De maatregel wordt vooralsnog alleen in de VS ingevoerd.
 
Zie ook:
Google DNA Maps
Gepubliceerd op 9 dec 2012
Google's newest adventure: Google DNA Maps! The future of privacy?

The new service is being beta tested in The Netherlands. With the support of local legislature Google is collecting DNA samples of all Dutch citizens. As always Google's new technology comes with its own controversy. Can we still claim ownership over that tiny string of atoms we so carelessly tossed aside?https://www.youtube.com/watch?v=mOgTVx9ge5M
 
Zie ook: