Wat we níét mogen weten van Willem-Alexander en Máxima
Door: Ton Broekhuisen 18 april 2013, 12:39
 
Ook zo genoten van de – als interview geafficheerde – bedrijfspromo van het Koninklijk Huis zoals die gisteravond op RTL4 en Nederland 1 werd uitgezonden? Zelden werd het woord spontaan zoveel geweld aangedaan. Vooral de interviewers (Nieuwsuur-presentator Mariëlle Tweebeeke en RTL-presentator Rick Nieman) vielen keihard door de mand. Bij haar reguliere werkzaamheden voor Nieuwsuur zaagt Tweebeeke haar interviewslachtoffers net zo lang door totdat ze met een witte vlag zitten. Rick Nieman heeft een programma dat voortaan voor eeuwig op de lachspieren zal werken omdat hij zijn gasten daarin vlijmscherp ondervraagt: Kwestie van Kiezen En dan laat je je zo lamlendig voor het zorgvuldig door de RVD geregisseerde karretje spannen. In een setting die deed vermoeden dat Lodewijk XIV ieder ogenblik binnen kon komen wandelen. Lees verder...
'Troonopvolging is illegaal'
Bekijk Prins Willem-Alexander ANP
Toegevoegd: dinsdag 2 apr 2013, 14:08
Nog vier weken en prins Willem Alexander is koning. Nederland is inmiddels in de ban van de voorbereidingen. Er is echter een opvallend tegengeluid. Volgens rechter Peter Ingelse is de troonopvolging illegaal.
 
Probleem
De Nieuwe Kerk in Amsterdam is vanaf vandaag dicht voor de voorbereidingen van de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Maar Peter Ingelse, rechter bij het gerechtshof te Amsterdam, betoogde dit weekend in NRC Handelsblad dat de troonswiseling stuit op een juridisch probleem.
 
Discriminatie
Volgens de rechter is de grondwettelijke bepaling waarin staat dat 'het koningschap erfelijk vervuld wordt door de wettige opvolgers van Koning Willem I, Prins van Oranje-Nassau' eigenlijk onverbindend.
"Het is regelrecht in strijd met het verbod van discriminatie, dat niet voor niets als artikel 1 is opgenomen in diezelfde Grondwet. Het is evenzeer in strijd met het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Dat verbiedt iedere vorm van discriminatie, uitdrukkelijk ook die op grond van geboorte, bij de toelating van een burger 'tot de overheidsdiensten van zijn land'."
 
Open voor iedereen
Het koningschap is volgens Ingelse een overheidsdienst en staat volgens hem open voor iedereen. Het koningschap kan dus niet zomaar vergeven worden aan Willem-Alexander. Dat zou illegaal zijn.
 
Vragen en/of opmerkingen? Mail: Tonko.Dop@Nieuwsuur.nl
 
Koninklijk vervoer: de hofauto van Willem-Alexander
In welk merk auto gaat Willem-Alexander straks rijden als hij koning is? Volvo? Audi? Rob van Ginneken ging op pad voor De Zaak en kwam terecht in een wereld van stilzwijgen en geheimhouding. Lees hier wat hij ontdekte.
 
Volvo S80's voor de inhuldiging
De Afdeling Garage van het Koninklijk Staldepartement zoals het officieel heet, beschikt over een dertigtal hofauto's. Tijdens de inhuldiging van onze nieuwe koning worden veel van de hoge gasten daarnaast gereden in 15 identieke zwarte limousines. De grote S80's worden speciaal voor de gelegenheid geleverd door Volvo.

Het is een automerk waarmee de koninklijke familie, en met name koningin Beatrix, kennelijk een bijzondere band heeft. Zij reed bijvoorbeeld in de 60'er jaren in een Amazon 122s. Met het speciale kenteken AA-99. Haar eerste auto als studente was overigens een Fiat 1400B met datzelfde kentekennummer. Een cadeautje van haar vader die als bekend nogal in de Italiaanse auto's zat. Ferrari's bij voorkeur. Lees verder...
Red.: Deze photostream op Flickr.com geeft een mooi beeld van de leden van het Koninklijk Huis en hun auto's » 
AMK-melding%20koning%20+%20antwoord[2].pdf
402 downloads
Open brief over mogelijke verwaarlozing kinderen van ons koningspaar.doc
419 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb