Kamer wil uitleg vliegkosten Oranjes
De Tweede Kamer eist opheldering over de vliegreizen van het Koninklijk Huis. Dat meldt RTL Nieuws.
 
Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt dat de totale vliegkosten van de Oranjes veel hoger liggen dan aan de Tweede Kamer is gemeld. Daardoor bestaat er twijfel of het parlement juist is geïnformeerd. PvdA, SP, PVV en D66 eisen dinsdag een brief van premier Balkenende. Daarin moet de premier 'eerlijk' zijn en 'meer openheid' geven over de kosten van het Koninklijk Huis.
 
Rookgordijn
Leden van het Koninklijk Huis maken gebruik van het regeringsvliegtuig en van ingehuurde vliegtuigen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat betaalt de kosten. Eén keer per jaar moet de minister die kosten verantwoorden aan de Tweede Kamer; in het Jaarverslag.
 
Opnieuw blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat rond de kosten van het Koninklijk Huis een rookgordijn hangt. De informatie die aan de Tweede Kamer wordt verstrekt is schimmig en onduidelijk. Kamerleden klagen dat ze op deze manier geen goede controle uit kunnen voeren op de besteding van belastinggeld.
 
Bij het Jaarverslag van het ministerie van Verkeer en Waterstaat merkte minister Eurlings vorig jaar op dat er 'abusievelijk' verkeerde informatie was verstrekt. Toch blijkt deze fout hardnekkig. RTL Nieuws beschikt al over cijfers uit het Jaarverslag van 2007. Eurlings dreigt opnieuw onvolledige informatie te verstrekken.
 
Regeringstoestel
Alleen het gebruik van het regeringstoestel wordt verantwoord. In de concept-versie wordt 585.000 euro opgevoerd. In een reactie geeft Eurlings toe dat dit bedrag hoger hoort te zijn: 672.000 euro. Bovendien noemt Verkeer en Waterstaat het inhuren van andere vliegtuigen niet, terwijl dit ook vliegkosten van het Koninklijk Huis zijn die met belastinggeld worden betaald.
 
In 2004 doet het ministerie van Verkeer en Waterstaat geloven dat leden van het Koninklijk Huis voor 205.000 euro hebben gevlogen. De werkelijke kosten bedroegen ruim 1 miljoen euro. In 2005 wordt 275.000 euro aan de Tweede Kamer verantwoord. In werkelijkheid lagen de kosten veel hoger: ruim 1,1 miljoen euro. Dat is de optelsom van alle vliegkosten: het gebruik van het regeringsvliegtuig (KBX) als ook de kosten van het huren van (privé)vliegtuigen.
 
Groene Draeck
De Tweede Kamer heeft schoon genoeg van dit gegoochel met cijfers. Eerder toonde RTL Nieuws al aan dat de boekhouding van het onderhoud van de Groene Draeck rammelt. Ook moet Balkenende veel meer transparantie geven over welke kosten van het Koninklijk Huis door de belastingbetaler worden betaald.
 
Dinsdag eisen de Kamerleden een brief van premier Balkenende om een einde te maken aan alle onduidelijkheid. "Op deze manier kan ik geen controle uitoefenen", zegt SP’er Van Raak. Anja Timmer van de PvdA eist dat Balkenende 'eerlijk' is over de vliegkosten en precies aangeeft wat nou waaraan wordt betaald. Hero Brinkman van de PVV noemt het 'een schande voor de democratie' en Alexander Pechtold (D66) vreest dat het boekhoudkundig rommeltje van het ministerie van Verkeer en Waterstaat het Koninklijk Huis 'kwetsbaar maakt'.
 
8 miljoen
In totaal vloog het Koninklijk Huis voor ruim 8 miljoen euro in vijf jaar. Dat is inclusief anderhalf miljoen euro aan privévluchten.
 
Zie ook:

Maak jouw eigen website met JouwWeb