Justitie gaat ex-pleegmoeder De Loot Nieuwleusen vervolgen
Gepubliceerd op 10 okt 2013
Justitie gaat een ex-pleegmoeder van gezinshuis De Loot in Nieuwleusen vervolgen wegens mishandelingen van pleegkinderen.

De vrouw was van 1984 tot 2010 werkzaam bij De Loot. Zorginstelling William Schrikker Groep plaatste toen pleegkinderen bij De Loot. Het OM gaat ook een strafrechtelijk onderzoek doen naar misstanden bij de christelijke leefgemeenschap De Terebint in Punthorst, waar De Loot deel van uit maakt.

Bekijk het volledige bericht op: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default....
 
Familie Loot-kinderen: ook WSG voor rechter
Gezinshuis De Loot. Foto: Tom van Dijke NIEUWLEUSEN/STAPHORST - Familieleden van pleegkinderen die in gezinshuis De Loot in Nieuwleusen werden geplaatst, willen dat ook de William Schrikker Groep (WSG) wordt vervolgd.Volgens hen is WSG - een landelijke instelling voor jeugdbescherming, reclassering en pleegzorg - ernstig nalatig geweest bij het toezicht op de pleegzorg in De Loot.
 
Daardoor kon het gebeuren dat kinderen in het huis jarenlang werden mishandeld.

Gisteren meldde deze krant dat justitie heeft besloten de voormalige pleegmoeder van De Loot te gaan vervolgen voor die mishandelingen. Daarnaast komt er een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden in christelijke leefgemeenschap De Terebint, waaronder De Loot (dat nu Nieuwe Rank heet) valt.

Familieleden vinden dat de William Schrikker Groep ook voor de rechter moet komen in deze zaak omdat de kinderen nog steeds kampen met de naweeën van het 'schrikbewind' in De Loot. "WSG had de kinderen moeten beschermen. Ze hebben nu een minder goed leven gehad en er komen in de therapie steeds meer verhalen boven over de misstanden en mishandelingen die ze hebben meegemaakt. Ze zijn voor het leven getekend." Door hier aandacht voor te vragen, hopen de familieleden dat de kinderen - ook eventueel nadat ze achttien zijn geworden - de hulp blijven krijgen die nodig is.

De William Schrikker Groep liet vorig jaar onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar misstanden in De Loot en haar rol daarbij. Dat leidde tot een vernietigend rapport. Volgens de onderzoekers heeft WSG op veel fronten gefaald en te weinig gedaan om de misstanden te voorkomen. Signalen van kindermishandeling werden genegeerd.

Peter Kouwenberg, toen de hoogste baas van WSG, bood excuses aan. "Als wij kinderen uit huis plaatsen omdat het thuis onvoldoende veilig is, dienen wij hen in een veilige omgeving te plaatsen. Dat hebben wij in deze zaak, niet gedaan."

Volgens familie van betrokken kinderen mag het niet bij excuses blijven. Henk Schuurhuis, opa van twee kinderen die in De Loot waren geplaatst door WSG, is blij dat justitie doorzet. Hij ziet dat als een erkenning richting de kinderen. "Eindelijk wordt er naar ze geluisterd en worden ze serieus genomen."

Hij vindt ook dat WSG als voogdij-instelling heeft gefaald, maar wil eerst de rechtszaak tegen de voormalige pleegmoeder en het onderzoek naar De Terebint afwachten voordat hij eventueel zelf verdere stappen tegen WSG onderneemt.

Justitie jaagt op top 'sekte' De Loot Nieuwleusen
Geplaatst op 09 oktober 2013
Gezinshuis De Loot. Foto: Tom van Dijke NIEUWLEUSEN/STAPHORST - Justitie gaat de voormalige pleegmoeder Wilma E. van gezinshuis De Loot in Nieuwleusen vervolgen. Dat is gisteren besloten. De inmiddels 72-jarige vrouw wordt verdacht van jarenlange en stelselmatige geestelijke en lichamelijke mishandeling van pleegkinderen die aan haar zorg waren toevertrouwd.
 
Deze krant onthulde de schokkende aanklacht in mei 2012 na gesprekken met tientallen oud-bewoners. De mishandelingen zouden zijn gepleegd in de periode van 1984 tot 2010. In die periode plaatste onder meer de William Schrikker Groep pleegkinderen in De Loot.
 
De Terebint
De Loot valt onder christelijke leefgemeenschap De Terebint in Punthorst, die al sinds begin jaren tachtig mensen met uiteenlopende - vaak psychische - problemen (overspannen, verslaafd, gescheiden) opvangt.
De Terebint, gevestigd in een voormalige boerderij, is opgericht door Harry en Grietje Terpstra. Veel oud-bewoners noemen De Terebint een sekte.
 
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft - eveneens gisteren - besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de top van deze gemeenschap. Dat gebeurt op basis van aangiften en meldingen in de afgelopen jaren over ernstige misstanden bij De Terebint. Het OM heeft diverse getuigen uitgenodigd nadere verklaringen af te leggen.
 
Aangifte
De vrouw die wordt vervolgd, kwam zelf als patiënt binnen en werd later in De Loot gestationeerd als pleegmoeder. Haar eerste pleegkind was een dochter van een vrouw die op de Terebint woonde, maar niet meer voor haar kind kon zorgen toen ze naar een psychiatrische inrichting werd overgeplaatst. Deze dochter heeft ook aangifte gedaan tegen De Terebint.
 
De voormalige pleegmoeder was van 1982 tot 2004 bestuurslid van Stichting De Terebint.

door Anne Boer

OM vervolgt pleegmoeder De Loot
woensdag 9 okt 2013, 09:58
LilGoldWmn / Sxc.hu

Een 72-jarige vrouw wordt vervolgd omdat ze haar pleegkinderen mishandeld zou hebben. De vrouw was jarenlang pleegmoeder van gezinshuis De Loot in de Overijsselse plaats Nieuwleusen.

Het onderzoek in deze zaak is afgerond, maar het Openbaar Ministerie is nog bezig met de dagvaarding. Pas als die klaar is, kan worden gezegd voor welke zaken de vrouw vervolgd wordt en om hoeveel slachtoffers het gaat.

De mishandelingen in het gezinshuis kwamen vorig jaar aan het licht, nadat enkele slachtoffers de publiciteit hadden gezocht.

Veel mis
De Loot is onderdeel van de christelijke leefgemeenschap Stichting De Terebint uit Punthorst. Ook daar zou veel mis zijn.

Negen oud-medewerkers vertelden in juli in een aflevering van het EO-programma De Vijfde Dag dat er in Punthorst sprake was van vernedering, religieuze dwang en mishandeling. Het Openbaar Ministerie is ook een onderzoek naar deze zaak begonnen.

Schrikker Groep leed aan tunnelvisie
22 nov 2012
Tunnelvisie heeft jeugdhulpverleners van de William Schrikker Groep (WSG) parten gespeeld in de beoordeling van de leefomstandigheden van kinderen die in het streng christelijke pleeghuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel) werden geplaatst.
 
Plaatsing in pleeggezin
Omdat rond 2000 was besloten dat het plaatsen van kinderen in het pleeggezin in sommige gevallen de beste oplossing was, is daar nooit meer van afgeweken. Ook niet toen er problemen ontstonden met de pleegmoeder en er klachten waren over mishandeling en seksueel misbruik. Dat concluderen onderzoekers, die door de WSG werden ingehuurd om uit te zoeken hoe het zo mis kon gaan in De Loot. Bestuursvoorzitter Peter Kouwenberg van WSG heeft deze week excuses aangeboden aan kinderen die in De Loot zijn mishandeld. Ze werden geslagen met de mattenklopper, moesten voor straf buiten staan en werden vastgebonden.

Onvoldoende onderzoek 
De Loot is op hetzelfde adres gevestigd als De Terebint, een particuliere christelijke leefgemeenschap voor mensen met psychische problemen. Cliënten van Terebint en de pleegkinderen woonden tot 2010 in één huis. Ook pleegmoeder tante Wilma was cliënt van Terebint geweest. ,,Toen de eerste kinderen in 1997 werden geplaatst, is onvoldoende onderzoek gedaan naar hun veiligheid. Medebewoners noch medewerkers zijn onderzocht, waardoor kinderen woonden bij volwassenen die zonder screening een rol gingen spelen in hun opvoeding'', staat in het rapport.

Nauwelijks onderling contact 
WSG plaatste later nog eens 14 kinderen in De Loot , hoewel een dergelijk groot aantal kinderen tegen alle regels was. Ondertussen hadden alle hulpverleners en gezinsvoogden nauwelijks contact met elkaar. Signalen die konden wijzen op mishandeling, zoals bedplassen of agressief gedrag, werden verklaard vanuit de problematische achtergrond van de kinderen. Toen WSG zich in 2009 echt zorgen ging maken over De Loot, werden de problemen geweten aan ,,opvoedmoeheid'' van tante Wilma. Zij kreeg begeleiding, maar slechts één pleegkind werd weggehaald. In 2010 is de nu 71-jarige pleegmoeder vervangen door een ouderpaar dat in deze zaak geen blaam treft.

Eigen rapport 
Politie en justitie onderzoeken verschillende aangiften, waaronder die van de WSG zelf. Dit onderzoek is nog niet klaar. Het Openbaar Ministerie in Zwolle zei donderdag dat het eigen rapport van WSG daarin wordt meegenomen.
 
Schrikker Groep plaatst geen kinderen meer in De Loot
24 mei 2012
'De Loot was streng en ouderwets, dat leek te passen in de evangelische gemeenschap waar de opvang plaatsvond.' Dat zei Peter Kouwenberg van de William Schrikker Groep. Hij reageerde in De Vijfde Dag voor het eerst op de klachten over mishandeling in het pleegzorghuis.

De aangiftes hebben betrekking op mogelijk wangedrag van een pleegmoeder vanaf begin jaren '80 tot 2010. De bewuste vrouw is inmiddels met pensioen. Daarnaast klagen betrokkenen over de oprichtster van De Terebint, Grietje Terpstra. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd, waar de gepensioneerde pleegmoeder mogelijk een kwalijke rol in heeft gespeeld.

Streng
De William Schrikker Groep reageerde donderdag in De Vijfde Dag voor het eerst op alle aantijgingen. De jeugdzorgorganisatie plaatst kinderen bij pleegouders. Kouwenberg: 'We wisten dat in De Loot een streng religieus regime heerste.' Betrokkenen verwijten de William Schrikker Groep op de hoogte te moeten zijn geweest van wantoestanden.

Onderzoek
De bestuurder heeft een extern bureau de opdracht gegeven te laten onderzoeken hoe klachten over De Loot intern zijn afgehandeld. Daarnaast laat hij alle 1400 dossiers van door hun geplaatste kinderen onderzoeken op klachten over mishandeling. De WSG wil naar de toekomst toe de kans op nieuwe misstanden verkleinen door bij nieuw te plaatsen kinderen extra screening op de nieuwe omgeving uit te voeren.

Afstand
Kouwenberg neemt afstand van De Terebint. 'Er liepen daar verschillende vormen van hulpverlening door elkaar heen. Terwijl de William Schrikker Groep streeft naar een kleine huiselijke leefomgeving voor pleegkinderen. Daarom probeert Kouwenberg de huidige pleegouders en kinderen weg te halen bij De Loot. 'Maar dat is geen makkelijke procedure', aldus Kouwenberg.