The War of the Worlds zorgt voor massale paniek
door Administrator 27 jun 2005
 
In 1898 publiceerde de Britse schrijver H.G. Wells het verhaal 'War of the Worlds', waardoor science fiction voor het eerst serieus werd genomen als genre. In 1938 bewerkte de legendarische Amerikaanse filmregisseur Orson Welles het verhaal tot een hoorspel, wat tot ongekende chaos leidde in de Verenigde Staten. Regisseur Steven Spielberg verfilmde het originele verhaal en het resultaat is vanaf woensdag te zien in de Nederlandse bioscopen. 
 
Op 30 oktober 1938, de dag voor Halloween, luisterden miljoenen Amerikanen naar een populair programma op de radio dat bekend was vanwege zijn hoorspelen. Het hoorspel van die avond was een adaptatie van het science fiction boek 'The War of the Worlds', over een invasie van de aarde door marsmannetjes.
 
Het blijkt dat de mensheid al jaren in de gaten wordt gehouden door een buitenaards ras dat geduldig toekijkt en langzaam plannen beraamt voor een grootschalige invasie. Wanneer de invasie uitbreekt ontstaat wereldwijde paniek en chaos, steden worden vernietigd en de overleving van de mensheid lijkt onzeker.
 
Nieuwsuitzending
De regisseur van het hoorspel, Orson Welles, deed met dit hoorspel echter iets wat nooit eerder was gedaan: het hoorspel werd geschreven en uitgevoerd alsof het een nieuwsuitzending betrof over een ware invasie van marsmannetjes. Welles gebruikte deze techniek om het dramatische effect te vergroten.
 
Dansmuziek werd meerdere keren onderbroken door onechte nieuwsbulletins die meldden dat een 'enorm brandend object' was neergestort op een boerderij in de buurt van het dorpje Grovers Mill in de Amerikaanse staat New Jersey.
 
Paniek
Veel Amerikanen die naar deze nepnieuwsuitzendingen luisterden, raakten overtuigd van de echtheid van deze berichten en raakten massaal in paniek. Wegen werden overspoeld door mensen die probeerden te vluchten in hun auto’s, anderen verborgen zich in kelders, wapens werden geladen en sommigen omwonden hun hoofd zelfs met natte handdoeken, om zichzelf te beschermen tegen gifgas van Mars.
 
Wat zij niet wisten was dat zij in feite de rol van het in paniek geraakte publiek vertolkten. Deze personen zaten gevangen in een soort van virtuele wereld waarin fictie werd aangezien voor feit.
 
Schandaal
Het nieuws over de massaal uitgebroken paniek veroorzaakte al snel een nationaal schandaal. Er werd gevraagd om door de regering opgelegde regulaties voor uitzendingen, om de bevolking ervan te verzekeren dat een soortgelijk incident nooit meer zou gebeuren.
 
In 1953 werd het verhaal over de invasie van de marsmannetjes al een keer verfilmd, en nu is Hollywood-regisseur Steven Spielberg aan de beurt. Zijn langverwachte filmversie van 'The War of the Worlds' gaat vanaf 29 juni draaien in bioscopen over de hele wereld.
 
Tom Cruise
Het is duidelijk dat de film niet voor zoveel ophef zal zorgen als het hoorspel uit 1938, maar filmkenners verwachten wel dat 'The War of the Worlds', met Tom Cruise en Dakota Fanning in de hoofdrollen, één van de spannendste en best bezochte films van het jaar wordt.
 
Zie ook:

Maak jouw eigen website met JouwWeb