Van A tot Z - Borne: Het verhaal na Netwerk
Gepubliceerd op 12 apr 2013
Esther Kersten is eigenlijk al sinds haar geboorte opzoek naar haar wortels. Bij haar echte ouders is ze niet opgegroeid. Waarom ze is afgestaan is nooit helemaal bekend geworden. Ze is ook nooit erkend, waarvoor zelfs een graf is opgegraven. Uniek in Nederland en daarom besteedde het voormalige actualiteitenprogramma Netwerk hier aandacht aan. Het graf werd geopend, de media werden stiller. De zoektocht van Esther is echter nog steeds aan de gang. Aflevering 1: Het verhaal na Netwerk.

In de serie van A tot Z ga ik in 26 afleveringen langs Nederlandse plaatsen. Iedere aflevering weer een andere letter waarmee de plaatsnaam. In deze serie wil ik 26 onbekende verhalen gaan vertellen.

Bezoek ook eens mijn website: http://stephanskep.wordpress.com
 
Natascha
Geupload op 7 jul 2009
Documentaire over een 12-jarig meisje, haar oma, moeder en broertje, die te maken krijgen met de Raad voor de Kinderbescherming, 1998. De documentaire is uitgezonden door de NPS in 1999. De film is voor youtube ingekort.

Camera: Wim Krober
Interviews: Clarissa Griffioen
Productie: Stichting Wolken Dordrecht www.stichtingwolken.nl
 
Jan Hop over de kinderbescherming
Geupload op 12 jan 2008
Jan Hop geeft uitleg over de werkwijze van de Kinderbescherming en jeugdzorg over het algemeen. Meer info op
 
Gestolen Identiteit van onze kinderen
Door: AnjaH1962
De kinderen van weleer die ooit een OTS of UHP hebben gehad herkennen dit vast wel, het in de knoop raken met je identiteit. Dit wordt vaak veroorzaakt omdat de kinderen die een OTS of UHP hebben vervreemden van eigen ouders en biologische familie en steeds vaker hoor ik dan ook dat deze kinderen met een identiteitscrisis komen te zitten tijdens hun jeugd of tijdens hun volwassenheid, het hoeft immers niet tijdens je jeugdjaren openbaren, dit kan ook tot uiting komen als je meerderjarig bent.
 
Vaak komen deze groep kinderen die vervreemd zijn geraakt van hun eigen biologische banden emotioneel in de knoop te zitten, het vertrouwen is zoek, hebben geen of nauwelijks nog eigenwaarde en zijn makkelijk negatief te beïnvloeden en daardoor ook te misleiden. Ook zie je bij deze groep kinderen waarvan de identiteit is gestolen dat ze op volwassen leeftijd als ze zelf kinderen hebben hun kroost op dezelfde manier kwijtraken, het vervreemden van hun kinderen enz.
 
Het blijft een cirkel waar nauwelijks door heen gebroken wordt maar waar wel in alle toonaarden misbruik van gemaakt worden, het dossier wat officieel vernietigd moet worden op 21 jarige verjaardag blijkt helemaal niet vernietigd waardoor hun eigen verleden zich jarenlang als een achtervolging beschouwd kan worden, het verleden wordt tegen het heden gebruikt bij die kinderen waar ooit de identiteit van gestolen is, en hierin een eigen regie gegeven worden waardoor makkelijk de geschiedenis zich kan herhalen.
 
Wat is nu een gestolen identiteit?
Een identiteit is dat wat je als kind bij de geboorte wordt meegegeven, denk maar eens aan de volgende punten:
 • voornaam
 • achternaam
 • vader en moeder
 • broertjes en zusjes
 • opa en oma
 • oma en tante
 • gezinsleven
 • familie leven
 • je karakter
 • je ontwikkeling
 • je opvattingen
 • je levensovertuigingen
 • je talenten
 • enz.
Als je een kind bent dat uit huis geplaatst wordt met een ondertoezichtstelling kan het voorkomen dat je in een pleeggezin terecht komt waar je alles wat jezelf bij je geboorte hebt mee gekregen nietig wordt gemaakt, jouw biologische familie zie je dan niet meer en je hebt geen contact meer met je ouders, je karakter wordt steeds vaker omgevormd tot een karakter die het pleeggezin wil zien, vaak botst dit, en wat zich uit in gedragsproblematiek.