Portugese televisiester opgepakt op verdenking van kindermisbruik
02/02/'03 Buitenland
Portugals bekendste televisiepresentator Carlos Cruz is gearresteerd in het kader van een ophefmakend pedofilieschandaal. De media in Lissabon meldden zaterdag dat de showmaster verdacht wordt deel te hebben uitgemaakt van een netwerk van pedofielen die meer dan 20 jaar lang honderden jongens uit openbare weeshuizen seksueel misbruikten.

Cruz, die tot voor kort bij een commerciële zender werkte en zelf twee dochters heeft, werd nabij zijn buitenverblijf in de Algarve opgepakt. De politie vermoedde dat hij op het punt stond naar de Verenigde Staten te vluchten. Ook een kinderarts en een advocaat zijn opgepakt.

Het schandaal kwam in november vorig jaar aan het licht. Een weekblad pakte uit met getuigenissen van voormalige leerlingen uit weeshuizen van de gerenomeerde organisatie Casa Pia, die verklaarden misbruikt te zijn geweest door een werknemer. Volgens de Portugese media maakten ook politici, kunstenaars, diplomaten en journalisten deel uit van het netwerk.

Zowat de hele directie van de instelling werd daarop aan de deur gezet en één werknemer werd aangehouden. "Casa Pia" is een algemeen gerespecteerde organisatie die zich sinds 1780 ontfermde over wezen en kansarme kinderen. De organisatie had tehuizen in diverse steden.
 
 
Zie ook: