De VVD van Nijpels
In die keurige partij van Mark Rutte en Rita Verdonk kon het ook vroeger al flink spoken. Vraag maar aan Ed Nijpels. Hij werd in 1986 na een verkiezingsnederlaag door zijn VVD op tamelijk hardhandige wijze aan de dijk gezet. Andere Tijden reconstrueert de manier waarop dat destijds gegaan is. Paleisrevolutie bij de liberalen. Donderdag, tien voor half tien, Nederland twee.

"Edje, Edje!" schalt het door heel Nederland. Overal gaan de duimen enthousiast de lucht in. Het is 1982 en Ed Nijpels, de nieuwe, jonge, veelbelovende en ambitieuze lijsttrekker van de VVD trekt de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen naar grote winst. Met een winst van maar liefst 10 zetels komt de VVD in de regering. Alles zit mee en het geluk bij de VVD kan niet op.

De periode die volgt is voor de partij een stuk minder gelukkig. Affaires volgen elkaar in snel tempo op en de fractie van de VVD raakt intern sterk verdeeld. Dat leidt vier jaar later tot een enorm zetelverlies van de VVD. De positie van Ed Nijpels komt langzaam maar zeker steeds meer onder druk te staan. Na de teleurstelling van de verkiezingen van 1986, waarna de VVD 9 van de 10 zetels uit '82 weer moest inleveren, barstte de bom. In de zomer wordt Nijpels tijdens de 'Nacht van Neelie' buitenspel gezet door de fractie. Wat gebeurde er in de tussenliggende jaren? Lees verder...