Geen 18 maar zeker 27 doden door pil Diane-35
Door: redactie  24-10-13 - 07:39  bron: ANP
Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. Dat heeft directeur Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb donderdag gemeld.
Johnson & Johnson schikt voor 2,2 miljard dollar
Met het aanbevelen van Risperdal – een antipsychoticum – zou J&J met name kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en mensen met ontwikkelingsstoornissen in gevaar hebben gebracht. De dokter mag dergelijke middelen wel voorschrijven, maar de fabrikant mag er geen reclame voor maken buiten de door de FDA verleende vergunning. Pogingen om de omzet te vergroten met agressieve marketing voor off-label gebruik, worden de laatste tijd hard aangepakt. Lees verder...
Bekend hartmedicijn verhoogt kans op overlijden
28 november 2012
AMSTERDAM - Digoxine, een medicijn dat veel wordt voorgeschreven bij hartproblemen, verhoogt de kans op overlijden bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren.  
 
Dit is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Kentucky, dat in het European Heart Journal is gepubliceerd.
 
Het onderzoek omvatte 4.060 mensen met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems in het hart ongecontroleerd trillen in plaats van regelmatig samentrekken. Meer dan tweederde van de deelnemers werd lang of kort behandeld met digoxine gedurende het 3,5 jaar durende onderzoek.
 
666 deelnemers overleden tijdens het onderzoek. Mensen die in de zes maanden voor hun dood digoxine hadden genomen, hadden 41 procent meer kans om te overlijden aan algemene oorzaken, en 61 procent meer kans om te overlijden aan een probleem met hun hartritme.
 
Alternatieven
Digoxine wordt geëxtraheerd uit vingerhoedskruid, en helpt het hart krachtiger bloed rond te pompen met een lagere hartslag. Het is echter moeilijk precies de juiste dosis voor te schrijven, en het kan bij een te hoge dosis gevaarlijk zijn.
 
Onderzoeker Samy Claude Elayi zegt: "Deze bevindingen suggereren dat artsen gebruik zouden moeten maken van alternatieven om de hartslag van een patiënt onder controle te krijgen, bijvoorbeeld bètablokkers of calciumblokkers."
Hij voegt toe: "Als digoxine wordt gebruikt, zou er een lage dosis moeten worden voorgeschreven. Ook zou de gezondheid van de patiënt zorgvuldig in de gaten gehouden moeten worden."
 
 
Ibuprofen stopt meer dan alleen de pijn, dus wat is het alternatief?
Juglen Zwaan30 september 2013
Pijn en ongezonde chronische ontstekingen komen steeds vaker voor in de industriële wereld. Terwijl we in de meeste gevallen goed instaat zijn de voorloper van de ontsteking te remmen door ons dieet aan te passen en stress en blootstelling aan chemische invloeden te verminderen, kost deze aanpak tijd, discipline en energie en soms willen we gewoon dat de pijn onmiddellijk stopt. Op die vaak impulsieve momenten nemen we snel een pijnstiller die we in elke supermarkt kunnen kopen.
 
Het probleem van deze aanpak is dat als we dit maar vaak genoeg doen we ook ons hele leven stoppen en niet alleen de pijn. Neem bijvoorbeeld ibuprofen, dit petrochemisch-derivaat wordt in verband gebracht met een significante toename van de kans op een hartaanval en indien gecombineerd met aspirine, verhoogde kans op overlijden als gevolg van o.a. hartfalen. En er zijn nog veel meer negatieve effecten op de gezondheid, waaronder:
 • Bloedarmoede[1]
 • DNA beschadiging[2]
 • Gehoorverlies[3]
 • Hoge bloeddruk[4]
 • Griep sterfte[5]
 • Miskraam[6]
Ibuprofen is niet de enige pijnstiller die de kans op cardiovasculaire ziekte of sterfte vergroot. De hele categorie niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAIDs) blijken deze niet erkende duistere kant te hebben. Van de 100 onbedoelde negatieve effecten op de gezondheid die in verband worden gebracht met het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen scoort cardiovasculaire ziekte of sterfte het hoogst.
Dus wat kunnen we doen? Pijn is pijn. Of je het nu zelf voelt of je ziet het bij een ander (wat is erger?) het vinden van verlichting heeft altijd topprioriteit.
 
Onderzoek naar natuurlijke alternatieven voor ibuprofen
Hieronder staan enkele ‘evidence-based’ onderzoeken naar alternatieven voor ibuprofen, afkomstig uit de Nationale Medische Bibliotheek:
 
Gember – Een studie uit 2009 wijst uit dat gember capsules (250 mg, vier keer per dag) even effectief zijn als het medicijn mefenamiczuur en ibuprofen om menstruatiepijnen te verlichten (primaire dysmenorroe).[7]
 
Arnica – acuut gebruikt – een studie uit 2007 op mensen bewijst dat acute behandeling van osteoartritis van de hand met Arnica even effectief was als ibuprofen, maar met minder bijwerkingen.[8]
 
Combinatie van Astaxanthine, Ginkgo biloba en Vitamine C – Een studie uit 2011 op dieren wijst uit dat deze combinatie gelijk of zelfs beter werkt dan ibuprofen bij het verminderen van astmatische luchtwegontstekingen.[9]
 
Chinese Glidkruid (baicalin) – uit studie uit 2003 op dieren blijkt dat het bestanddeel van Chinese Glidkruid, baicalin, even krachtig werkt als pijnstiller als ibuprofen.[10]
 
Omega-3 vetzuren – Een studie op mensen uit 2006 wijst uit dat inname van 1200-2400 mg omega-3 vetzuren per dag, even effectief werkt tegen artritispijnen als ibuprofen, maar met het grote voordeel dat er minder bijwerkingen aan het gebruik zitten.[11]
 
Panax Ginseng – Een studie uit 2008 op dieren wijst uit dat panax ginseng een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft die gelijk staat aan die van ibuprofen en dat het mogelijkerwijs kenmerken bevat die heilzaam zijn bij reumatische artritis.[12]
 
St. Janskruid – Een studie uit 2004 op dieren wijst uit dat St. Janskruid twee keer effectiever is dan ibuprofen als pijnstiller.[13]
 
Anthocyaninen uit zoete kersen en frambozen – Een studie uit 2001 op celniveau ontdekte dat anthocyanine extract uit zoete kersen en frambozen even effectief is als ibuprofen en naproxen in het onderdrukken van de ontsteking-veroorzakende enzymen cyclo-oxygenase-1 en 2.[14]
 
Basilicum – Een studie uit 2000 wijst uit dat heilige basilicum bestanddelen bevat met een ontstekingsremmende werking vergelijkbaar met ibuprofen, naproxen en aspirine.[15]
 
Olijfolie (oleocanthal) – Het bestanddeel oleocanthal, gevonden in olijfolie, heeft laten zien gelijke ontstekingsremmende eigenschappen te hebben als ibuprofen.[16]
 
Er zijn natuurlijk nog honderden substanties die onderzocht zijn op hun pijnstillende en ontstekingsremmende werking en er zijn ook benaderingen vanuit de aromatherapie waarbij niets geslikt hoeft te worden, maar er dreigt een gevaar. Ook als we een alternatieve pijnstiller nemen, denken we nog steeds op een palliatieve, reguliere medische wijze: we onderdrukken de symptomen en we gaan door als altijd. Het zou verstandig zijn als we verder zouden kijken, op zoek naar de oorzaak van onze pijn en indien mogelijk de oorzaak zouden wegnemen. Dat vraagt echter meestal een drastische verandering in ons dieet, weg van ontsteking veroorzakend eten, dat wij Westerse mensen nog steeds als lekker beschouwen, zoals bijvoorbeeld tarwe, zuivelproducten, groente uit de familie van de nachtschade en zelfs tarwevrije graanproducten.
(Vertaling: Mieke van Kooten, klassiek homeopaat)
 
20 Natuurlijke pijnstillers
 • Gember (spierpijn)
 • Appelazijn (maagzuur en oprispingen)
 • Kruidnagel (kiespijn)
 • Knoflook (oorpijn)
 • Kersen (hoofdpijn / gewrichtspijn)
 • Vis (maagpijn)
 • Druiven (rugpijn)
 • Yoghurt (voorkomt PMS)
 • Haver (baarmoederpijn)
 • Zout (pijn aan de voet)
 • Ananas (spijsverteringsstoornissen)
 • Pepermunt (spierpijn)
 • Geelwortel  (chronische pijn)
 • Lijnzaad (gevoeligheid van of pijn aan de borsten)
 • Mierikswortel (Bijholteontsteking)
 • Tomatensap (kramp in de benen)
 • Blauwe bessen (blaasontsteking)
 • Honing (pijn in de mond of keel)
 • Water (verwondingen)
 • Koffie (migraine)
Ritalin kan hallucinaties veroorzaken
Gepubliceerd op 26-01-09
In sommige gevallen kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij aandachtstekort (ADHD) bij kinderen leiden tot hallucinaties. Ook wanneer ze genomen worden volgens de voorschriften. Dit laat de Amerikaanse overheid weten.
 
Inname van ADHD-medicijnen kan leiden tot psychose en manie. In sommige gevallen kregen kinderen waanbeelden van wormen, insecten of slangen die op hen kropen.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van het U.S. Food and Drugs Administration (FDA) na het bestuderen van data van 49 voorgaande klinische onderzoeken, uitgevoerd door de medicijnfabrikanten zelf.

Sommige van de onderzochte medicijnen zijn ook in Nederland verkrijgbaar, zoals Ritalin en Concerta.

Hoewel deze bijwerkingen vrij zeldzaam zijn, vindt het FDA dat deze effecten goed moeten worden besproken met de ouders van de patiëntjes. In de Verenigde Staten gebruiken miljoenen kinderen deze medicijnen en het is belangrijk dat ouders niet schrikken van zulke effecten.

Zo gauw de medicatie stopt, verdwijnen ook de bijwerkingen, aldus een arts van het New York University Child Study Center. Bron: ANP
 
Zie ook:
h03957.pdf
478 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb