Juliana was geen brave huismoeder
Vorstin was heel ‘uithuizig’
08.11.2013
Het beeld dat koningin Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog vooral een huismoeder was die in Canada leuke spelletjes deed met haar dochters, klopt niet. De vorstin was heel 'uithuizig' en liet de zorg voor de prinsesjes dan over aan twee vriendinnen. Dat vertelt sociologe Jolande Withuis deze vrijdag in een lezing, waar de Volkskrant over bericht. Withuis werkt aan een biografie over Juliana, die in 1940 met haar dochters Beatrix en Irene naar Canada vluchtte omdat het oorlog was in Nederland. Prins Bernhard bezocht haar een aantal keren en maakte dan leuke filmpjes van huiselijke tafereeltjes, die werden uitgezonden in het Nederlandse Polygoonjournaal. Juliana zette zich echter politiek enorm in, iets wat niet veel mensen weten. Ze hield toespraken over de strijd tegen het nazisme, bezocht president Roosevelt en zijn vrouw zeker acht keer, de Nederlandse troepen zes keer en ze kreeg drie eredoctoraten van universiteiten. "Het pacifisme dat vaak aan Juliana wordt toegeschreven, ontbrak in die tijd volledig", weet Withuis. De sociologe denkt dat het beeld dat mensen hebben van de oud-vorstin, vooral is bepaald door de tv-serie De bezetting uit de jaren zestig. Daarin is Juliana's rol onvermeld. Mogelijk gezien de traditionele rolpatronen die er toen waren voor mannen en vrouwen.
 
Juliana bedankte Den Uyl voor redden monarchie
20-02-2008
Voormalig koningin Juliana was Den Uyl dankbaar voor zijn behandeling van de Lockheed-affaire en de minder bekende affaire met Northrop. Zo schrijft politicologe Anet Bleich in haar proefschrift over de voormalige premier. Bleich gaat ook in op de ontwikkeling van zijn politieke denkbeelden, die zich in de crisisjaren liet inspireren door het nationaal-socialisme in Duitsland.
 
Rotterdam, 20 febr. Op zijn sterfbed is oud-premier Joop den Uyl door voormalig koningin Juliana bedankt voor de wijze waarop hij Nederland in 1976 heeft behoed voor een crisis in de constitutionele monarchie. “Ik ben u intens dankbaar voor de zware ‘operatie’ die u indertijd op mijn man hebt uitgevoerd en die uiteindelijk tot zijn herstel geleid heeft. Uw oude ‘praatpaal’ Juliana”, schreef de moeder van koningin Beatrix in november 1987 aan Den Uyl. De kort daarvoor teruggetreden politiek leider van de PvdA was toen ernstig ziek en zou een maand later vlak voor Kerstmis sterven.
 
Prinses Juliana doelde vermoedelijk niet alleen op de zogeheten Lockheed-zaak rond prins Bernhard, die in 1976 tot een climax kwam, maar ook op andere en vergelijkbare omkoopaffaire met de vliegtuigfabrikant Northrop waarin haar man eveneens verzeild was geraakt. Prins Bernhard zou sinds de jaren zestig voor beide ondernemingen hebben gelobbied in ruil voor ruime honoraria. Wegens zijn positie als echtgenoot van het staatshoofd werd dit als smeergeld bestempeld. Maar toemalig premier De Uyl heeft die tweede affaire met Northrop, waarmee een bedrag van $750.000 was gemoeid, bewust niet in de openbaarheid gebracht. Lees verder...
juliana.pdf
397 downloads
Maria Jacoba Roovers.doc
636 downloads
Marie Claire, een 'koninklijk' weeskind.doc
484 downloads
Operatie_Juliana_NRC[1].pdf
388 downloads