Hof beloont ontvoerende moeder
30-10-2013
Een moeder die haar kinderen had ontvoerd naar Suriname, is door het gerechtshof daarvoor beloond door de kinderen aan haar toe te wijzen.
 
Nadat Gerda en Guido uit elkaar waren gegaan, kwamen hun drie minderjarige kinderen bij Gerda te wonen. Beide ouders hebben gezag over hun kinderen. Lees verder...
Opa's en oma's hebben ook rechten!
Omgangsregeling voor grootouders
10 Juni 2010 Aniel Autar
Opa's en oma's van gescheiden ouders hebben ook verdriet. Gelukkig bestaat er ook een kans op een omgangsregeling, stelt notaris Aniel Autar.
 
Een echtscheiding leidt vaak tot veel emoties en verdriet. Vroeger was er veel aandacht voor de belangen en gevoelens van de toekomstige ex-echtgenoten en ex-partners. In de afgelopen jaren heeft de positie van minderjarige kinderen ook meer belangstelling van de politiek gekregen. Zo zijn scheidende ouders van minderjarige kinderen sinds vorig jaar wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Eerder schreef ik hier al over in Geld en Recht. Maar hoe zit het met de rechten van opa’s en oma’s?

Oneerlijk
Ga even met mij terug in de tijd: dag en nacht stond u voor uw kinderen klaar. En toen uw zoon met de liefde van zijn leven ging trouwen, kreeg u het als eerst te horen. Van blijdschap deelde u dit nieuws met iedereen die het wilde horen. Ook tijdens hun huwelijk mochten uw zoon- en schoondochter op u bouwen. En toen uw kleindochter werd geboren, gingen zij er als vanzelfsprekend vanuit dat u tenminste een dag per week wilde oppassen. Het jonge stel wilde namelijk ook carrière maken en in hun koophuis blijven wonen. Natuurlijk deed u alles met veel liefde. Maar wat gebeurt er eigenlijk als uw zoon en schoondochter besluiten te scheiden?  Of wat gebeurt er als u ruzie krijgt met uw zoon en schoondochter? Mag u dan nog steeds iedere woensdag voor uw kleindochter zorgen? Of bent u afhankelijk van de grimmen van haar ouders? Jaarlijks leggen veel opa’s en oma’s zich met pijn in het hart er bij neer dat ‘het over en uit is’. Lees verder
Ouderschapsplan dient belang kind
30 Maart 2009 nobody
Scheidende ouders moesten het al, maar sinds 1 maart zijn ook samenwonende ouders verplicht afspraken over de kinderen op schrift te stellen als ze uitelkaar gaan.
 
Op 1 maart 2009 treedt de 'Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding' in werking. Die wet heeft ook gevolgen voor ongehuwd samenwonende ouders die samen het gezag hebben over hun minderjarige kind(eren). Als die ouders op of na 1 maart aanstaande uit elkaar gaan, zijn zij verplicht een ‘ouderschapsplan’ op te stellen.
 
Reden hiervoor is dat de kinderen gebaat zijn bij goede afspraken tussen de scheidende ouders. Voor kinderen is een scheiding vaak een traumatische gebeurtenis. Bovendien dient een ouderschapsplan ook nadrukkelijk het belang van de vader. Veel vaders blijken in praktijk hun kind weinig meer te zien na het uitelkaar gaan, nogal eens omdat de ex-partner dit belemmert.
 
Een ouderschapsplan is een schriftelijke overeenkomst tussen de ouders waarin zij hun afspraken met betrekking tot hun kinderen vastleggen. U bent niet verplicht de hulp van een notaris in te roepen. Het is echter aan te raden om wel deskundige hulp (vaak een gespecialiseerde notaris) in te schakelen en niet zomaar een voorbeeld dat u van het internet heeft geplukt of een ouderschapsplan van anderen te gebruiken. Het ouderschapsplan moet natuurlijk op uw situatie betrekking hebben, want als u eenmaal een afspraak met uw ex-partner heeft gemaakt, dan mag hij u daaraan houden. Lees verder
 Oudervervreemding bij een kind is KINDERMISHANDELING
 
Geupload op 8 aug 2008
Prof Peter Hoefnagels aan het woord in Belgie.
Oudervervreemding is KINDERMISHANDELING en GEEN SToornis