'Koning Willem II tekende voor hervormingen na chantage'
door Tom Reijner 29 nov 2013
Historici vroegen zich al geruime tijd af waarom de uitgesproken conservatieve koning Willem II in 1848 plots overstag ging met radicale hervormingen in de Grondwet. Biograaf en historicus Jeroen van Zanten denkt het nu te weten: de Koning zou onder druk zijn gezet.
 
Dat schrijft de NOS vrijdag. Koning Willem II was, onder druk van revoluties in omringende landen, al langer van plan de Grondwet aan te passen, maar ingrijpende hervormingen zag hij niet zo zitten. Lees verder...
 
Zie tevens:
De inhuldiging van koning Willem II in 1840
In een artikel over zijn flamboyante Russische echtgenote Anna Paulowna beschreef Ons Amsterdam in 2009 de inhuldiging van koning Willem II in november 1840:

"In 1840 kreeg Anna waar ze zo lang op wachtte: Willem I trad af ten gunste van zijn zoon. Opnieuw was zij samen met haar man het stralende middelpunt van dagenlange festiviteiten in Amsterdam. Sommigen vonden al die pracht en praal wel erg overdadig, maar de belangstelling voor Willems inhuldiging in de Nieuwe Kerk was er niet minder om. De Amsterdamsche Courant schatte dat de bevolking voor die paar dagen meer dan verdubbeld was. Op 28 november, de dag van de inhuldiging, stond de Dam bomvol.

In een brief aan broer Nicolaas beschreef Anna hoe zij die ochtend bewonderend toekeek terwijl in het Dampaleis haar man toilet maakte. Willem droeg een kostuum van donkerblauw fluweel dat langs boord en manchetten met gouden eikenbladeren was geborduurd, het uniform van het vrijwilligerskops dat met hem de Tiendaagse Veldtocht meemaakte. Op zijn hoofd droeg hij zijn legerpet. “Deze eenvoud siert hem, want het toont de man zoals hij is.” Voordat zij als eerste naar de kerk vertrok, omhelsde ze Willem. Even later was ze diep onder de indruk toen ze alleen tegenover de voor hem gereedgemaakte troon stond. “Als God mij niet had gesteund was ik op dat moment ineengezegen, zo diep was ik geroerd.”

Zelf droeg Anna een kroningskostuum met een overmantel van zilverlaken, daaronder een goudlaken mantel met lange mouwen - beide afgezet met hermelijn - en daaronder weer een zware jurk van zilverlamé. Die laatste was tegen de kou; geen luxe in de onverwarmde kerk met een plechtigheid van drie uur. Maar het was het waard: de hele ceremonie maakte diepe indruk op de kersverse koningin. Evenals de illuminaties later die avond. De Amsterdamsche Courant maakte vooral melding van de ‘gazverlichtingen’, zoals voor het Fransche Koffijhuis in de Kalverstraat, waar gasvlammetjes flonkerden als juwelen.

Maar tussen de feestvierders waren ook zakkenrollers aan het werk en in het hevige gedrang in de Kalverstraat zouden enkele mensen zijn doodgedrukt. De nieuwe koning gelastte een onderzoek gelastte naar de omstandigheden van de nabestaanden. Het bal op het paleis, was overigens gewoon doorgegaan
 
willemII.pdf
395 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb