Groningers in Opstand: verzet tegen uitbuiting door Randstad organiseert zich
1 Januari 2014
Het was er op wachten: een Facebookpagina van Groningers die het niet langer pikken. Heel Nederland is rijk geworden van het Gronings aardgas. Heel Nederland? Nee, één provincie niet: Groningen.
 
De Facebookpagina Groningers in Opstand van Bram Reinders startte  op 30 december 2013 en heeft op 1 januari 2014 al 12000 volgers. Doel: het organiseren van het verzet tegen de verarming van Groningen.
 
Nu de gevolgen van de aardgaswinning duidelijk worden – in de vorm van steeds meer en steeds hardere aardbevingen – eist Groningen dat er eindelijk compensatie komt en dat Groningen een eerlijk deel van de koek krijgt. Lees verder...
 
Zie ook:
Eurotop 19-20 dec: bindende contracten over subsidiëren van ontslagen
Eerste Kamer houdt nutteloze provincies in stand
Geplaatst door Nick Ottens op 12 december, 2013 - 15:14
Het lijkt erop dat de Eerste Kamer het plan om Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen te voegen gaat wegstemmen. Jammer, want het voortbestaan van deze provincies is onnodig.
 
Het CDA, de grootste oppositiepartij in de senaat, maakte in augustus al kenbaar tegen de plannen te zullen stemmen. Nu willen de christen-democraten een "nadere analyse over nut, noodzaak en democratische wenselijkheid" van de voorgestelde fusie. Het lijkt vooral een poging afstel te bedingen. Als uit nog een onderzoek blijkt dat het nuttig, zo niet nodig is de provincies samen te voegen, stemt het CDA er dan alsnog mee in?
 
Hoe dan ook, de motie kreeg steun van zo'n beetje alle oppositiepartijen, met uitzondering van D66. Het lijkt er dan ook op dat de 'megaprovincie' van de baan is.
 
Tegenstanders zijn blij, waaronder collega Michael die gisteren beweerde dat de provincies hun "onafhankelijke karakter" zou worden ontnomen wanneer ze tot een fusie waren gedwongen. Ook zouden we dan "een ware nachtmerrieprovincie" in het leven hebben geroepen "die alle anderen qua welvaart, kracht, macht en invloed ver achter zich laat." Het kabinetsplan was echter alle provincies op den duur te fuseren tot er vijf zogenoemde landsdelen over waren, dus die laatste zorg was volgens mij onnodig. Ik vraag me sowieso af hoeveel macht en invloed de provincies hebben, wat eerder een reden is om voor fusie te pleiten. Lees verder...
annotated_agenda_of_the_sherpa_meeting_21-22-2013.pdf
320 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb